Spar penge og gavn miljøet med en varmepumpe

Overvejer du at installere en varmepumpe? En stor del af Samsøs huse opvarmes ved hjælp af varmepumper, men hvorfor er de gode at have, og hvordan virker de? Ole Hemmingsen er smed og VVS installatør på Samsø og fortæller her om de basale ting ved varmepumpen.

Hvad er en varmepumpe?

Det er en maskine der kan omsætte varmen i jorden og pumpe den rundt i dit hus ved hjælp af enten luft eller vand. Der findes 3 varmepumpetyper: jordvarme, luft til luft og luft til vand.

Hvordan virker en varmepumpe?

I fordamperen optager varmepumpen energi fra omgivelserne, som får kølemidlet til at koge og fordampe. Når dampen herefter presses sammen inde i kompressoren, hæves trykket og temperaturen stiger.  Herefter afgiver kølemidlet sin varme i kondensatoren, hvor kølemidlet afkøles og igen bliver til væske, der løber gennem termoventilen og tilbage til fordamperen, hvor processen starter forfra. Det er i kondensatoren, at varmen fra kølemidlet overføres til husets varmefordelingssystem, enten i form af et vandbårent centralvarmeanlæg eller som luftvarme, der kan blæses ind i huset som varm luft (teksten ertaget fra energitjenesten.dk)

Hvorfor er varmepumpen at foretrække fremfor en varmekilde baseret på fossilt brændstof?

En varmepumpe begrænser co2-udledningen såfremt den får sit el fra en fossilfri energikilde. Og så får man 4-5 gange så meget energi ud af varmepumpen, end der kommer ind i den, men det afhænger af, hvilken energikilde, som varmepumpen er tilsluttet. Får den sin energi fra et gammelt oliefyr, kan der i stedet ske en negativ energi-udnyttelse.

Der findes 3 slags varmepumper: hvordan ved man hvilken slags man skal vælge?

Ønsker man en varmepumpe i et hus, hvor der kun er el-opvarmning, er en luft-til-luft-varmepumpe ideel. Det gælder især for sommerhuse. Har man i stedet et centralvarmeanlæg med radiatorer, er det smart med et vandbåret luft-til- vand varmpepumpesystem, kombineret med jordvarme. Det sidstnævne er det mest brugte, men kræver at man har et rimelig stort areal udenfor, hvor man kan grave slangerne ned. Luft-til-vand er smart hvis man for eksempel ønsker gulvvarme, fordi man her udnytter spildvarmen optimalt.

Hvorfor findes der så mange varmepumper netop på Samsø?

Der har været nogle dygtige smede på øen, som har forstået at sælge deres produkter, i takt med den øgede bevidsthed om co2udledningens negative indflydelse på vores miljø. 80% af de helårshuse, der ikke er koblet på den kollektive varmeforsyning på Samsø, er dækket af varmepumper, og vi har højst 200 oliefyr tilbage på øen.

 

Værd at vide om varmepumper:

Mærker: der findes en myriade af mærker, der både er produceret i Danmark og udlandet. Vølund, Boss, Danfoss og Panasonic laver alle varmepumper, men hvad du skal vælge afhænger af dit behov og din pengepung. Varmepumpen kan du købe hos din lokale VVS-installatør.

Cirkapris: luft-til-luft koster mellem 14-18000 kr, luft-til-vand cirka 100.000kr, mens jordvarme koster cirka 125000kr. Alle priser er inklusiv installation, som tager cirka 2-3 dage alt efter hvilken varmepumpeløsning, man vælger. Husk også at benytte dig af håndværkerfradraget.

Besparelse: I forhold til et oliefyr vil du cirka halvere din årlige varmeudgift. Desuden kan man ved et forbrug på over 4000 kilowatt få en besparelse på omkring 62 øre per kilowatt igennem et det offentlige energisparetilskud.

Vedligeholdelse: en varmepumpe bør tilses og gerne udskiftes hvert 10-15 år, for at følge med udviklingen. Varmepumper bliver hele tiden mere og mere effektive, og det kan betale sig at udskifte dem for at få glæde af de besparelser, som den nye teknologi giver. Mange supplerer desuden deres
varmepumpe med et træpillefyr, hvortil man også kan få tilskud.

Læs mere om varmepumper og mulighederne på www.energitjenesten.dk

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *