6 gode grunde til at installere en varmepumpe

Tekniker Michael Kristensen fra Energiakademiet og Samsø Kommune fortæller her hvorfor en varmepumper er en god investering:

1: Synergi: hele samfundet bliver i disse år gearet til udfasning af fossile brændsler, hvor overskudsvarmen fra for eksempel varmepumper ledes videre i systemet til gavn for andre. Nybyggede huse må slet ikke indeholde et oliefyr, mens udviklingen af den bæredygtige energisektor omvendt brøler derudaf. Varmepumper koblet op på grøn energi er med andre ord fremtiden, og vil hele tiden blive billigere, mens fossile energikilder bliver dyrere.

2: Færre udgifter: et oliefyr koster 40-50.000kr, mens en varmepumpe godt nok er dyrere at købe, men meget billigere i drift og har en levetid på 20-30 år. Og så kræver varmepumpen hverken skorstensfejer eller et det årlige, dyre tjek, som oliefyret behøver.

3: Du sparer markant flere penge på din varmeregning: besparelsen plejer at være mellem 30-50% på varmeudgiften i forhold til et oliefyr, især hvis oliefyret er af ældre dato. Man plejer også at sige, at når man putter 1 kWh ind i varmepumpen, får man 4 kWh varme ud.

4: Du får lettere ved at låne penge i banken: de fleste banker kan se meningen i at du installerer et billigere varmesystem. Skal du låne penge til en varmepumpe bør du derfor først lægge et budget, hvori din bank kan se den markante besparelse ved et sådant energisystem. Det kan din installatør hjælpe dig med.

5: Større friværdi og et hus der er lettere at sælge: En varmepumpe giver minimum en forbedring af husets pågældende energimærkning på ét trin, og det forhøjer husets værdi og gør det i sidste ende lettere at sælge. Især i udkantsområderne har husene oliefyr, der trænger til at blive skiftet ud, og et nyt varmesystem kan give boligen et funktionelt løft, der også vil forhøje dens værdi.

6: Du skaber et overblik over dit forbrug og dine behov: inden du beslutter dig for at installere en varmepumpe er det nemlig smart at afdække familiens adfærd og vaner derhjemme. Lav et enkelt bugdet, der synliggør forbruget af el, vand og varme, og se på om der er flere måder at spare på energien. Det giver mange penge i lommen på årsbasis, og vil også vise banken, at du kan spare op, i fald det behøves.

HUSK: hvor effektiv en varmepumpe er for lige præcis dig, afhænger af din bolig. Er dit hus af nyere dato og godt isoleret, er en varmepumpe et oplagt valg, mens et ældre hus med små radiatorer og en-strengssystem nok kræver mere isolation og en grundigere modernisering inden skiftet foretages. Kig også på dit forbrug, for varmepumper fås i forskellig styrke, der gerne skal matche din hverdag. Se mere på www.energiakademiet.dk og www.energitjenesten.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *